Abstract:
Birinci Basamakta Çalışan Hekimlerin Aşılar Hakkında Bilgi, Tutum Ve Davranışları
Ayse Ferdane Oğuzöncül, Kevser Tuncer Kara, S. Erhan Deveci
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ad
AMAÇ
Aşı, hastalıklardan korunmak amacıyla bağışıklık sistemini uyaran çözeltidir. Aşı reddi çağımızın büyüyen sorunlarındandır. Bu çalışma, aile hekimlerinin aşı hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını araştırmak amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEMLER
Tanımlayıcı tipte olan bu çalışmada evren olarak belirlenen Elazığ il ve ilçelerinde çalışan aile hekimlerinin %88,7’isine ulaşıldı. Etik kurul izni ve gerekli izinler alındı. Yüzyüze anket yöntemiyle elde edilen veriler SPSS 22 programı ile değerlendirildi. p <0,05 istatistiksel anlamlılık olarak kabul edildi.
BULGULAR
Çalışmaya katılan aile hekimlerinin %66,7’si erkek olup, yaş ortalaması 40,67±8,85 idi. Sorulan 13 adet bilgi sorusuna doğru cevap verme ortalama 7,59±2,17 idi. Katılımcıların uygulamaktan en fazla çekindikleri halde kendilerine, yakınlarına en çok uyguladıkları takvim dışı aşı, grip aşısı olmuştur. Çocuk sahibi olma durumu ile doğru cevaplama sayısı arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Kendine ve yakınlarına takvim dışı aşı uygulama durumu ile doğru cevaplama sayısı arasında anlamlı fark tespit edilemedi (p>0,05). HPV aşısı ile ilgili sorularda “bilmiyorum” cevabı diğer aşılara oranla daha fazla işaretlenmişti.
SONUÇ
Aşı uygulamada primer sorumlu olan aile hekimlerinin aşı ile ilgili yanlış bilgilerinin olduğu tespit edilmiştir. Tutumları ile bilgi düzeyleri ilişkili bulunmamıştır.
ANAHTAR KELİMELER: aşı, aşı reddi, aşı bilgi düzeyi, aile hekimleri, aşı tutum ve davranış
Oral Presentation