Institutional Open Archives

Piyasada hazır halde satılan pul biberlerdeki aflatoksin B1 miktarının amonyak ile azaltılması


Show simple item record

dc.contributor.author Topdemir, Aykut
dc.contributor.author Düzel, Ahmet
dc.date.accessioned 2017-03-16T12:16:47Z
dc.date.available 2017-03-16T12:16:47Z
dc.date.issued 2015-04-07
dc.identifier.citation Topdemir, A. ve Düzel, A. (2015). Piyasada hazır halde satılan pul biberlerdeki aflatoksin B1 miktarının amonyak ile azaltılması. (Rapor No: MF-15.11). FÜBAP/Elazığ: Fırat Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11508/9749
dc.description.abstract Küflerin çevresel faktörlerle kolaylıkla taşınabilir olması, çeşitli gıda ürünlerinde çoğalıp, bu ürünlerin bozulmalarını hızlandırmaktadır. Bazı küf türleri, bu tarz bozulmalara yol açmakla kalmayıp, insan sağlığını tehdit eden mikotoksinlerin (toksik metabolit) oluşmasına da sebep olmaktadır. Şu ana kadar çok sayıda miktoksin çeşidi tespit edilmiş ve sınıflandırılmıştır. Yapılan bilimsel çalışmalar en tehlikeli ve yaygın görülen mikotoksin grubunun aflatoksinler olduğunu ortaya koymuştur. Aflatoksinlerin en tehlikelisi de aflatoksin B1’dir. Çeşitli gıda ürünlerindeki aflatoksin B1 miktarının azaltılması için bugüne kadar çok sayıda bilimsel çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada, önemli bir ticari ürün olan ve aynı zamanda çoğunlukla aflatoksin B1 içeren pul biber, açık bir sistemde; belirli sıcaklık (100-121 oC), süre (5-75 dk) ve konsantrasyonlardaki (%1-2) amonyak çözeltisi buharına maruz bırakılmıştır. Böylece, pul biberdeki aflatoksin B1’in önemli ölçüde giderilmesi sağlanmıştır. Daha sonra, olası yapısal farkların tespiti için FTIR analizleri yapılmıştır. tr_TR
dc.language.iso Türkçe tr_TR
dc.publisher Fırat Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess tr_TR
dc.subject Fırat Üniversitesi Kütüphanesi::DOĞA BİLİMLERİ VE MATEMATİK tr_TR
dc.subject.ddc Aflatoksin B1 tr_TR
dc.subject.ddc Amonyak tr_TR
dc.subject.ddc Pul biber tr_TR
dc.subject.ddc HPLC tr_TR
dc.subject.ddc Detoksifikasyon tr_TR
dc.title Piyasada hazır halde satılan pul biberlerdeki aflatoksin B1 miktarının amonyak ile azaltılması tr_TR
dc.type Bilimsel Rapor ve Araştırma tr_TR
dc.type Proje tr_TR
dc.contributor.YOKID TR101086 tr_TR
dc.contributor.YOKID TR101086 tr_TR
dc.relation.publishinghaddress FÜBAP/Elazığ tr_TR
dc.identifier.govno MF-15.11 tr_TR
dc.published.type Ulusal tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

University of Fırat
23119
Elazığ-Merkez
TURKEY