Özet:
Elektronik burun, kimyasal bileşiklere tepki veren
sensörler dizisi içeren ve sensörlerden aldığı bilgiyi de
yapay öğrenme yöntemleri ile işleyen elektronik
cihazdır. Bu çalışmada, ticari olarak mevcut beş gaz
sensörü, LM35 sıcaklık sensörü ve HIH-4030 nem
sensörü, STM32F407 geliştirme kartı, MCP42XXX
dijital potansiyometre ve valflerden oluşan bir
elektronik burun geliştirilmiştir. Yapay öğrenme
yöntemlerinden, Yapay Sinir Ağları (YSA’lar) ve K-
En Yakın Komşuluk Algoritması (K-EKA) tasarlanan
elektronik burun sisteminde koku tanımlayıcı olarak
kullanılmıştır. Sensörlerden elde edilen bilgi,
bölgelere ayrılarak ve her bir bölgenin bazı istatiksel
özellikleri kullanılarak elektronik burun için yeni bir
özellik çıkarım yöntemi önerilmiştir. Deneysel
sonuçlar, önerilen sistemin limon, şeftali ve elma gibi
üç meyvenin kokusunu tanıyabildiğini göstermiştir.