Institutional Open Archives

Elazığ’da Satılan Kremalı Pastalarda E. coli O157:H7’nin Varlığı


Show simple item record

dc.contributor.author Öksüztepe, Gülsüm
dc.contributor.author Patır, Bahri
dc.contributor.author Çalıcıoğlu, Mehmet
dc.contributor.author İlhak, O. İrfan
dc.contributor.author Dikici, Abdullah
dc.date.accessioned 2015-06-29T09:29:09Z
dc.date.available 2015-06-29T09:29:09Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Öksüztepe, G., Patır, B., Çalıcıoğlu, M., İlhak, O. ve Dikici, A. (2010). Elazığ’da Satılan Kremalı Pastalarda E. coli O157:H7’nin Varlığı. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16(2), 307-311. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11508/8282
dc.description.abstract Bu araştırma, Elazığ’da tüketime sunulan kremalı (sade, kakaolu, meyveli) pastalarda Escherichia coli O157:H7’nin mevcudiyetini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada 100 adedi sade kremalı, 50 adedi kakao kremalı ve 50 adedi de meyve kremalı olmak üzere toplam 200 kremalı pasta örneği incelendi. Örneklerin zenginleştirme işlemini takiben CT-SMAC besi yerine yapılan ekim sonucunda; 65 sade kremalı örnekten 138; 8 kakao kremalı örnekten 25; 19 meyve kremalı örnekten 45 adet olmak üzere toplam 208 adet tipik koloniden (renksiz-şeffaf) izolasyon yapıldı. Seçilen bu izolatlara E. coli O157:H7 serotipinin teşhisi için metot kısmında verilen ileriki işlem basamakları uygulandı. Ancak tipik E. coli O157:H7 özelliği gösteren suş tespit edilemediği için, izolatlara H7 tayin işlemleri yapılmadı. İncelenen kremalı (sade, kakaolu, meyveli) yaş pasta örneklerinin hiçbirinde E. coli O157:H7 tespit edilemedi. Bu yönüyle, halk sağlığı açısından sevindirici bir durum olmakla birlikte, bu tür ürünlerin çoğu zaman diğer patojen bakterileri de barındırdığı bilinmektedir. Halk sağlığı açısından potansiyel risk durumunun ortadan kaldırılması ve halkımıza sağlıklı pastacılık ürünlerinin sunulması, ancak bu tür ürünlerin hazırlanmasında kesinlikle hijyenik şartlara uyulmasıyla mümkün olabilecektir.. tr_TR
dc.language.iso Türkçe tr_TR
dc.subject Fırat Üniversitesi Kütüphanesi::TIP BİLİMLERİ tr_TR
dc.subject.ddc E. coli O157:H7 tr_TR
dc.subject.ddc Kremalı pasta tr_TR
dc.subject.ddc Halk sağlığı tr_TR
dc.title Elazığ’da Satılan Kremalı Pastalarda E. coli O157:H7’nin Varlığı tr_TR
dc.type Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı tr_TR
dc.relation.journal Kafkas Univ Vet Fak Derg tr_TR
dc.identifier.volume 16 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.pages 307;311
dc.published.type Uluslararası tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

University of Fırat
23119
Elazığ-Merkez
TURKEY