Özet:
Bu çalışmada, Tilapia (Tilapia nilotica)’nın beslenmesinde
kullanılan kontrol rasyonundaki balık unu ile %25, 50 ve 100
oranlarında mısır gluteni yer değiştirilerek katılıp; balıkların canlı
ağırlık artışı, total boy, oransal büyüme, spesifik büyüme oranı,
kondisyon faktörü, aylık yem tüketimi, canlı ağırlığa göre günlük yem
tüketimi, yem dönüşüm oranı, protein etkinlik oranı, protein
değerlendirme indeksi ve et kalitesine (ham protein, ham yağ, ham kül,
azotsuz öz madde, nem) olan etkileri incelenmiştir. Elde edilen
verilere göre, canlı ağırlık artışı, oransal büyüme, yem tüketimi ve
yem değerlendirme oranlarındaki en yüksek artış kontrol rasyonuyla
beslenen kontrol grubundaki Tilapia’lardan elde edilmiştir. Balık
ununun %100’ü yerine mısır gluteni kullanılarak elde edilen rasyon ile
beslenen Tilapia’ların canlı ağırlık artışının düştüğü, yem alımının
tamamen durduğu ve ölüm olaylarının başladığı tespit edilmiştir.