Kurumsal Açık Arşiv

Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)'nda curcuminin bazı antioksidan parametreler üzerine etkisi


Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yonar, Serpil Mişe
dc.contributor.author Yonar, M. Enis
dc.contributor.author Yöntürk, Yassir
dc.date.accessioned 2015-06-15T10:34:56Z
dc.date.available 2015-06-15T10:34:56Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Yonar, S., Yonar, M. ve Yöntürk, Y. (2014). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)'nda curcuminin bazı antioksidan parametreler üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 26(1), 53-57. tr_TR
dc.identifier.issn 1308-9064
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11508/8040
dc.description.abstract Bu çalışmada; curcuminin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nda bazı antioksidan parametrelere etkisi incelendi. Curcuminin 10, 20 ve 40 mg/kg yem miktarları 21 gün süreyle balıklara verildi. Deneme sonunda balıklardan karaciğer, böbrek ve dalak örnekleri alındı. Bu dokularda malondialdehit (MDA) ve redükte glutatyon (GSH) düzeyi ile glutatyon peroksidaz (GSH-Px), glutatyon redüktaz (GR) ve glutatyon S-transferaz (GST) enzim aktiviteleri incelendi. Curcumin uygulanan balıklarda MDA düzeyinin düştüğü, GSH-Px, GR ve GST aktiviteleri ile GSH düzeyinin ise arttığı belirlendi (p<0.05). tr_TR
dc.description.abstract In this study, the effect of curcumin on some antioxidant parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were examined. The amounts of 10, 20 and 40 mg curcumin for per kg diet were given to fish for 21 days. At the end of this period, liver, kidney and spleen samples were taken from the fish. Malondialdehyde (MDA) and reduce glutathione (GSH) level, glutathione peroxidase (GSH-Px), glutathione reductase (GR) and glutathione S transferase (GST) enzyme activities were investigated in these tissues. It was found that the MDA level decreased, while the GSH-Px, GR and GST enzyme activities and the GSH level increased in the fish applied curcumin (p<0.05). tr_TR
dc.language.iso Türkçe tr_TR
dc.subject Fırat Üniversitesi Kütüphanesi::TEKNOLOJİ tr_TR
dc.subject.ddc Gökkuşağı alabalığı tr_TR
dc.subject.ddc Curcumin tr_TR
dc.subject.ddc Oksidatif stres tr_TR
dc.subject.ddc Antioksidan sistem tr_TR
dc.subject.ddc Rainbow trout tr_TR
dc.subject.ddc Oxidative stress tr_TR
dc.title Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)'nda curcuminin bazı antioksidan parametreler üzerine etkisi tr_TR
dc.type Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı tr_TR
dc.contributor.YOKID TR105532 tr_TR
dc.contributor.YOKID TR105636 tr_TR
dc.relation.journal Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi tr_TR
dc.identifier.volume 26 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.pages 53;57


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

Fırat Üniversitesi Rektörlüğü
23119
Elazığ-Merkez
TÜRKİYE