Kurumsal Açık Arşiv

Morus alba’ nın meyve ve yaprak ekstrelerinin antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi


Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Türkoğlu, Semra
dc.contributor.author Çelik, Sait
dc.contributor.author Keser, Serhat
dc.contributor.author Türkoğlu, İsmail
dc.contributor.author Yılmaz, Ökkeş
dc.date.accessioned 2015-06-12T12:10:42Z
dc.date.available 2015-06-12T12:10:42Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Türkoğlu, S., Çelik, S., Keser, S., Türkoğlu, İ. ve Yılmaz, Ö. (2014). Morus alba’ nın meyve ve yaprak ekstrelerinin antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 26(1), 21-32. tr_TR
dc.identifier.issn 1308-9064
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11508/8015
dc.description.abstract Bu çalışmada Elazığ’dan toplanan Morus alba’ nın antioksidan ve antiradikal kapasitesi incelendi. Bitkinin yaprakları ve meyveleri gölgede kurutularak ayrı ayrı su ve etanol ekstreleri hazırlandı. Ekstreler soksilet cihazı ile yapıldı. Bu ekstrelerin antioksidan ve antiradikal testleri, toplam antioksidan kapasite, indirgeme gücü kapasitesi, metal şelatlama aktivitesi, DPPH• serbest radikali giderme aktivitesi, ABTS•+ radikali giderme aktivitesi, süperoksit anyon radikalleri giderme aktivitesi, H2O2 giderme aktivitesi ve FRAP testi gibi farklı antioksidan metotlar ve ek olarak toplam fenolik bileşik miktarı tayini kullanılarak farklı konsantrasyonlarda ayrı ayrı belirlendi. Elde edilen sonuçlara bakıldığında dutun yapraklarının ve meyvelerinin iyi bir serbest radikal gidericisi olduğu ve doğal bir antioksidan olarak kullanılabileceği bulundu. tr_TR
dc.description.abstract In this study Morus alba investigated the antioxidant and antiradical capacity that it was collected from Elazıg. Leaves and fruits of plants dried in shade, water and ethanol extracts were prepared separately . The extracts were made with Soxhlet apparatus. These extracts, antioxidant and antiradical tests, different antioxidant methods such as total antioxidant capacity, reducing power capacity, metal chelating activity, DPPH• free radical scavenging activity, ABTS•+ radical scavenging activity, superoxide anion radicals scavenging activity, H2O2scavenging activity and FRAP test and in addition to by using the amount of the total phenolic compounds determined separately at different concentrations. Looking at the results obtained, leaves and the fruits of mulberry found as a good free radical scavenging and was used as a natural antioxidant. tr_TR
dc.language.iso Türkçe tr_TR
dc.subject Fırat Üniversitesi Kütüphanesi::DOĞA BİLİMLERİ VE MATEMATİK tr_TR
dc.subject.ddc Morus alba tr_TR
dc.subject.ddc Antioksidan kapasite tr_TR
dc.subject.ddc Antiradikal tr_TR
dc.subject.ddc Antioxidantcapacityl tr_TR
dc.subject.ddc Antiradical tr_TR
dc.title Morus alba’ nın meyve ve yaprak ekstrelerinin antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi tr_TR
dc.type Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı tr_TR
dc.contributor.YOKID TR18585 tr_TR
dc.contributor.YOKID TR117221 tr_TR
dc.contributor.YOKID TR3369 tr_TR
dc.relation.journal Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi tr_TR
dc.identifier.volume 26 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.pages 21;32


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

Fırat Üniversitesi Rektörlüğü
23119
Elazığ-Merkez
TÜRKİYE