Kurumsal Açık Arşiv

Üzüm çekirdeği, çörek otu ve keten tohumu tozlarının antioksidan, fenolik ve flavonoid madde miktarları


Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Buran, Abayhan
dc.contributor.author Topdemir, Aykut
dc.contributor.author Öztürk, Rabia
dc.contributor.editor Özkaya, Umut
dc.date.accessioned 2022-12-30T07:05:53Z
dc.date.available 2022-12-30T07:05:53Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Buran, A., Topdemir, A. ve Öztürk, R. (2022). Üzüm çekirdeği, çörek otu ve keten tohumu tozlarının antioksidan, fenolik ve flavonoid madde miktarları. Özkaya, U. (Ed.). 1st International Conference on Innovative Academic Studies Proceeding Book. (ss.706-712). Konya: ICIAS. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11508/21032
dc.description.abstract Bu çalışmada piyasada ticari olarak satılan üzüm (Vitis vinifera L.) çekirdeği tozu, Çörek otu (Nigella sativa) tozu ve keten (Linum usitatissimum) tohumu tozu örneklerinin saf su, etanol ve metanol çözücüleri kullanılarak elde edilen ekstraktlarının toplam antioksidan aktivite, toplam fenolik madde ve toplam flavonoid madde miktarları belirlenmesi amaçlanmıştır. Satın alınan toz örnekler çözücüler ile mualeme edilmiş ve süzme işlemlerinden sonra elde edilen ekstraktlar analizler için kullanılmıştır. Yapılan analizlere göre siyah üzüm çekirdeği tozunda en yüksek antioksidan madde miktarı 9,49±0,24 mmol/g TEAC ile saf su ekstraktından, fenolik madde miktarı ve flavonoid madde miktarı sırasıyla 78,61±2,55 mg/g GAE ve 60,95±2,42 mg/g QE olmak üzere metanol ekstraktlarından elde edilmiştir. Çörek otu tozunda en yüksek antioksidan madde miktarı 7,41±0,29 mmol/g TEAC ile saf su ektraktından, fenolik ve flavonoid madde miktarı ise sırasıyla 39,18±0,87 mg/g GAE ve 43,03±0,50 mg/g QE olmak üzere metanol ekstraktlarından elde edilmiştir. Keten tohumu tozunda ise en yüksek antioksidan madde miktarı 5,66±0,28 mmol/g TEAC ile saf su ekstraktından, fenolik ve flavonoid madde miktarları ise sırasıyla 33,21±0,53 mg/g GAE ve 66,53±1,19 mg/g QE olmak üzere etanol ekstraktlarından elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre örneklerin hepsi antioksidan aktiviteye sahip olduğu görülmüştür. Farklı çözücüler ve yüksek verimli ekstraksiyon yöntemleri ile daha verimli sonuçlar elde etmek mümkündür. Doğal olarak antioksidan bileşikler ihtiva eden bitkisel ürünlerin kullanımı ve bu içeriklerin ortaya konması özellikle sıfır atık projesi ve sürdürülebilir tarım açısından oldukça önemlidir. tr_TR
dc.language.iso Türkçe tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Fırat Üniversitesi Kütüphanesi::DOĞA BİLİMLERİ VE MATEMATİK tr_TR
dc.subject.ddc Antioksidan tr_TR
dc.subject.ddc Fenolik tr_TR
dc.subject.ddc Flavonoid tr_TR
dc.subject.ddc Ekstrakt tr_TR
dc.subject.ddc Üzüm çekirdeği tr_TR
dc.subject.ddc Keten tohumu tr_TR
dc.subject.ddc Çörek otu tr_TR
dc.title Üzüm çekirdeği, çörek otu ve keten tohumu tozlarının antioksidan, fenolik ve flavonoid madde miktarları tr_TR
dc.type Bildiri - Yayımlanmış tr_TR
dc.contributor.YOKID 342870 tr_TR
dc.contributor.YOKID 101086 tr_TR
dc.relation.publishinghaddress Konya tr_TR
dc.relation.publishinghouse ICIAS tr_TR
dc.identifier.pages 706;712
dc.identifier.bookname 1st International Conference on Innovative Academic Studies Proceeding Book tr_TR
dc.published.type Uluslararası tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

Fırat Üniversitesi Rektörlüğü
23119
Elazığ-Merkez
TÜRKİYE